Svanenmärkta kök

Det finns några kök på den svenska marknaden som satsar på ett vara miljöcertifierade. Det handlar specifikt om tre varumärken: Elektrolux home, Marbodal och Vedum.

Om du ska skapa ett hållbart kök från början kan du titta på dessa tre alterantiv som har fått svanenmärkning på delar av sitt sortiment.

Vad innebär svanenmärkt?

Svanen är nordens miljömärkning för en bred variation av produkter. I Norden är den 93 procent av befolkningen som känner till svanenmärket och 77 procent tycker det är viktigt att konsumera i enligthet med vad märkningen står för.

EUs motsvarighet är Ecolabel som även används i Sverige. Kriterierna är i princip desamma som för Svanen. Det är dock bara 38 procent av nordens medborgare som känner till Ecolabel.

Svanen och Ecolabel verkar genom sina kriterier för en cirkulär ekonomi. Det innebär att mindre råmaterial tas upp från jordskorpan och att mer material återanvänds, lagas och återvinns. Produkter som håller hög kvalitet från början håller längre och kan dessutom återanvändas, lagas och återvinnas i en högre utsträckning.

Märkta produkter lever upp till följlande kriterier:

  • De är testade, hållbara, säkra och av hög kvalitet
  • Det går att spåra varifrån trämaterialet kommer
  • Trä som används är till en hög andel från certifierade skogar (FSC)
  • Textilier, stoppning, lim och färger lever upp till högt ställda kemikaliekrav
  • Plast som förekommer är huvudsakligen återvunnen
  • Metalldelar går att ta bort och återanvända eller återvinna

Märkningen baseras inte bara på slutprodukten utan på hela produktens livscykel. Man tittar på råvaruutvning, tillverkning och avfallshantering.

Enligt svanens möbelkatalog är det endast tre tillverkare i Sverige som har fått märkningen för kök.

Elektrolux home kök

Elektrolux home har en serie som heter Sentense och inom den serien är alla kök certifierade med Svanen och lever upp till Svanens kriterier.

De förklarar hur certifieringen på deras kök fungarar. De har också ett utbud på 27 olika kök, för alla smaker, stilar och behov, att välja mellan.

Vi tittar närmare på köket City borstad ljus som är både luftig och kompakt för din lägenhet. För den som önskar ett relativt ljust och minimalistiskt kök med allt nära till hands.

Marbodals kök (skåpsluckor)

Marbodal har hela kök som är svanenmärkta. Det bygger på en helhet av bra material och smarta miljölösningar för en hållbar livsstil. Marbodal är listade som ett av de tre företagen i Sverige som har certifierade kök. De har också särskilda certifikat på sina skåpsluckor. Helhetslösningar kan inte uppfylla fullständiga krav medan enstaka delar kan göra det. Marbodals skåpsluckar är separat certifierade därför att de rakt igenom är ett bra miljöval.

Det är just nu populärt med lantliga kök hos alla tillverkare. Kunder efterfrågar det helt enkelt. Här är ett av Marbodals lantinspirerade kök: Lindö lin.

Vedum kök (skåpsluckor)

Vedum som företag arbetar aktivt för att ställa om till ökad hållbarhet. Deras hållbara lista visar vad som har gjorts hittills och fylls kontinuerligt på.

Vedum har enligt dem själva certifiering på en del av deras utbud. Köket Nora grå har svanenmärkta skåpsluckor. Det blir ett ganska dovt rum men många gillar fortfarande ett genomgående grått hem.

Enligt Svanens eget register finns det fler luckor från Vedum som är certifierade samt en laminatbänkskiva. Sök direkt på Svanen.se.

 

Som det verkar har Elektrolux Home och Marbodal ett stort utbud. Det är bara att surfa runt och välja. Vedum är ett alternativ för den som t.ex. vill ha grått eller vitt med enkla linjer.

 

9 May 2020