Möbler och inredning enligt Sustainable Brand Index

Sustainable Brand Index presenterar årligen Sveriges främst varumärken när det gäller hållbarhet. De intervjuar flera tusen privatpersoner som har en antal varumärken inom olika kategorier att välja mellan och får ge dem ett betyg på hur bra de är på hållbarhet.

Redan när det kommer till urvalet kan man ifrågasätta om det är de mest hållbara varumärkena vi har i landet. Sedan kan man också ifrågasätta om det är vanliga kunder som är mest kapabla att bedöma hur bra företag är på hållbarhet.

Inom kategorin Möbler och inredning finns det två underkategorier. Det ena är handlare, d.v.s. affärer eller kedjor som säljer möbler och inredning. Det andra är varumärken som tillverkar möbler och inredning.

Vinnare år 2019 (som presenterades i början på 2020) av den första kategorin blev IKEA och vinnare av den andra kategorin blev Kosta Boda.

IKEA har länge stått för snygg svensk design men till ett billigt pris genom massproduktion och medelmåttig kvalitet. Varför bedömer kunderna att IKEA är bäst på hållbarhet? Handlar det inte bara om att IKEA är ett av världens starkaste varumärken och det främsta inom kategorin möbler? IKEA är ett vida känt varumärke.

Enligt företrädare för Sustainable Brand Index kan den framskjutna placeringen bero på att IKEA håller på att ställa om sin verksamhet till att bli mer hållbar och cirkulär. För oss svenskar kanske det inte är känt men globalt framställs IKEA som ett föregångsföretag. I en bok om gröna jättar, det vill säga stora företag som har blivit gröna företag, presenteras IKEA som ett av världens tio ledande när det gäller att satsa på hållbar utveckling.

IKEA själva har en ambition med sitt hållbarhetsarbete som man kan läsa om på deras hemsida. Där kan man också se att de visar upp utmärkelsen. De siktar högt och om de lyckas är det något som bör prisas.

Utmärkelser och omnämnanden i all ära. Det finns mindre företag som i dagsläget är bättre på att tillverka och sälja hållbara möbler än IKEA. Dessa vill vi framhäva på denna sajt.

Kosta Boda står för något helt annat än IKEA. Det handlar om glas som konstverk av hög kvalitet. Några av Sveriges mest kända konstnärer och glashantverkare har kopplingar till Kosta Boda. Det är många som vill inreda sitt hem med glas från Kosta Boda.

Frågan är ändå vad det är som gör att Kosta Boda vinner utmärkelsen inom kategorin möbler och inredning. Det enda man kan läsa sig till är att företaget är ISO-certifierat. De satsar aktivt på att genomföra och utveckla ett hållbarhetstänk. Att de skulle utmärka sig som ett föredöme är dock svårt att tro. Även här handlar det sannolikt om vilket varumärke som är mest känt.

Man kan notera att Kosat Boda inte själva har skyltat med utmärkelsen på sin websida. Inte ett knyst i pressmeddelanden. Kanske är det inte så märkvärdigt för dem.

Vi kan bara gratulera vinnarna. Allmänheten är på er sida. Vi tycker dock att man ska anstränga sig att hitta företag som har en tydligare profil när det gäller miljö och hållbarhet. Detta hjälper vi gärna till med.

9 May 2020